FacebookTwitterПідписатися на RSS

Literature future, або Як ми фестивалили у Чернівцях

Що вам розповісти про Literature future, або Як ми фестивалили у Чернівцях

Минулої весни, відсилаючи твір Придальної Тетяни, учениці тоді ще 6-Б класу, на літературний конкурс, оголошений БФ "Я - Майбутнє України", про перемогу навіть не мріяли. Тому звістка про те, що Таня - в сотні найкращих і запрошена на І Міжнародний дитячий літературний фестиваль "Literature future" стала справді приємною.

Чернівці зустріли нас теплим осіннім світанком і надзвичайним позитивом, адже 15-16 вересня у столицю Буковини з'їхалися понад 100 найталановитіших дітей з усіх куточків України, щоб отримати заслужені нагороди, прочитати свої твори, поспілкуватися з відомими людьми, взяти участь у майстер-класах і, звісно, збагатитися друзями і враженнями.

Перший день "Literature future" розпочався з медитації зі співачкою Лавікою і налаштування на успіх, а також з теплого чаю і смачних круасанів. Далі учасники урочистою ходою, кожен із повітряною кулькою (жовтою або синьою) із назвою свого міста, вирушили на вулицю Ольги Кобилянської, центральну вулицю міста, до імпровізованої сцени, де отримали настанови від поважного журі . А троє найкращих у двох вікових категоріях - грошові винагороди за перемогу. Після урочистого відкриття фестивальці перемістилися у Літературну теплицю - затишну локацію під відкритим небом з пуфами-мішками та імпровізованою міні-бібліотекою, де протягом двох днів панував "Дитячий космос" - такий символ для фестивалю обрали його організатори.

Саме тут, на вулиці Ольги Кобилянської, два дні повітря будо наелектризоване позитивом, хорошими емоціями, теплими посмішками і творчістю. Діти читали свої твори, спілкувалися з відомими людьми, котрі охоче ділилися своїми секретами успіху, відповідали на запитання і давали слушні поради.

Першим гостем Літературної теплиці став поет Вадим Крищенко. Він прочитав свої твори та розповів, як йому вдається писати так зворушливо і мелодійно. Далі з дітьми поспілкувалася дитяча письменниця та ілюстраторка із Болгаріі Пєтя Кокудєва, яка поділилася секретом пошуку креативних персонажів для своїх книжок, пригадала дитинство і час, коли вона зрозуміла, що стане письменницею, а також висловила своє захоплення українською мовою. Потім акторка Валерія Ходос та телеведуча Яніна Соколова вчили юних талантів правильно читати вірші.

Після обіду частина дітей вирушили у літературну подорож Чернівцями з Христею Венгринюк, авторкою книги "Легенди Чернівців від чорної вівці", яка читала свою книгу у різних частинах міста. А більш доросла частина талантів залишилася на майстер-клас з Ольгою Купріян, авторкою книги "Щоденник Лоли" - приквела до першого сезону серіалу "Школа".

Завершився перший фестивальній день переглядом вистави "Діти. SOS", запальною дискотекою та смачнючою піцою.

У неділю, 16 вересня, Літературна теплиця ожила з самого ранку. Нові друзі захоплено ділилися враженнями, охоче декламували свої твори, обмінювалися телефонами і адресами і з нетерпінням очікували ще чогось цікавого. Об 11.00 письменниця з Дніпра Аліна Штефан та чернівецький автор Андрій Тужиков прочитали лекцію "Література нон-фікшн", яка непомітно переросла у щире та невимушене спілкування, під час якого дітям вдалося випитати у авторів безліч секретів успіху та креативної творчості. Далі юні письменники спілкувалися з Любов'ю Відутою, авторкою "Абетки для дітей", Тетяною Сокіл, поетесою і літературним критиком та Дариною Туз, директором видавництва "БукРек".

А о 15.30 відбулася зустріч з головним гостем Literature future - Олегом Скрипкою. Звісно ж, співак розпочав свій виступ піснею, а потім довго спілкувався з учасниками фестивалю. Розповів про своє життя, про шлях до популярності і про призначення людини, проти якого, як то кажуть, "не попреш". А на завершення всі разом заспівали "Весну".

Після виступу Олега Скрипки, на шаленому позитиві, діти вирушили на засідання Дитячої сесії Чернівецької міської ради, де ухвалили ряд законів, котрі дорослі зобов'язались виконувати.

У той день здавалося, що час над Чернівцями зупинився. Ніхто не хотів закінчення, але... Сонце сховалось за будинками, а час, зазначений у квитках, примушував поспішати. Всі розуміли, що пора прощатися. Настав час обіймів, сліз і, звісно, планів на майбутнє. Ще два дні тому незнайомі, тепер обіймалися уже друзі, бажали один одному щасливої дороги і швидкої зустрічі, дякували організаторам і один одному. І кожен уже планував поїздку до Чернівців наступного року.

P.S. Тема ІІ Міжнародного дитячого літературного фестивалю "Literature future" - "Про що мріють діти". Приєднуйтесь!

/Files/images/novini/2018/lteratura/1.jpg /Files/images/novini/2018/lteratura/2.jpg /Files/images/novini/2018/lteratura/7.jpg
/Files/images/novini/2018/lteratura/3.jpg /Files/images/novini/2018/lteratura/4.jpg /Files/images/novini/2018/lteratura/5.jpg
/Files/images/novini/2018/lteratura/6.jpg /Files/images/novini/2018/lteratura/8.jpg /Files/images/novini/2018/lteratura/10.jpg
/Files/images/novini/2018/lteratura/9.jpg /Files/images/novini/2018/lteratura/11.jpg /Files/images/novini/2018/lteratura/12.jpg
/Files/images/novini/2018/lteratura/13 (2).jpg /Files/images/novini/2018/lteratura/15 (2).jpg /Files/images/novini/2018/lteratura/17 (2).jpg
/Files/images/novini/2018/lteratura/14.jpg /Files/images/novini/2018/lteratura/16 (2).jpg /Files/images/novini/2018/lteratura/18 (2).jpg
/Files/images/novini/2018/lteratura/19 (2).jpg /Files/images/novini/2018/lteratura/21.jpg
Тетяна Новосад
Кiлькiсть переглядiв: 305

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.